In de afgelopen 30 jaar dat ik in Mexico kom heb ik het land langzaam op bepaalde punten grondig zien veranderen. Veel van die veranderingen zijn positief, maar helaas zijn er ook wat negatieve ontwikkelingen die in dit mooie land hebben plaats gevonden. Schrik niet wat ik nu ga schrijven, want als Nederlandse toerist of als Nederlander die plannen heeft om naar Mexico te emigreren, zal mijn verhaal jouw enthousiasme om in dit Latijs-Amerikaanse land te vertoeven niet in de weg staan. Het onderwerp waar ik het over ga hebben is namelijk eten en dan bedoel ik eigenlijk heel veel en erg ongezond eten. En dat doen de Mexicanen de laatste decennia dus!
Een uitbundig voedingspatroon aangevuld met suikerhoudende drankjes heeft er helaas voor gezorgd dat obesitas in Mexico een behoorlijk probleem is. Het valt je als buitenlander eigenlijk direct op als je door steden als Mexico-City, Cancun, Merida of Tulum loopt, dat het grootste deel van de Mexicanen veel te dik oogt en daarvan is weer een niet te verwaarlozen deel echt enorm corpulent.
In eerste instantie was ik slechts verbaast toen ik het enorme grote aandeel van dikke mensen zag, maar deze verwondering zorgde er op een gegeven moment voor dat ik me toch wat meer in dit fenomeen ben gaan verdiepen. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat deze obesitas eigenlijk een heel recent verschijnsel in Mexico is en begonnen is in de jaren ’80 van de 20ste eeuw. In die tijd startte men in Mexico met de verkoop van veel industrieel bewerkt voedsel en dat nam langzaam de plaats in van de veel gezondere Mexicaanse keuken die oorspronkelijk bestaat uit onder meer bonen, mais, groente en fruit. Nog veel erger werd het toen het aanbod van gefabriceerde ongezonde snacks zoals chips, koekjes en snoep steeds groter werd, waar met name de jonge Mexicanen geen weerstand tegen kunnen bieden. En alsof op deze manier de Mexicanen dagelijks nog niet genoeg onnodige calorieën tot zich namen, werd dit nog eens aangevuld door enorme porties suikerhoudende dranken waarbij cola wel het favorietst is. De consumptie van Coca-Cola is enorm en daarvoor zijn verschillende redenen; men vind deze frisdrank niet alleen lekker, maar er is zelfs een tijd geweest dat een fles cola goedkoper was dan een fles water en voor veel Mexicanen was de keus dan snel gemaakt.
Overheidsbemoeienis
Obesitas heeft, zoals je waarschijnlijk wel weet, veel nadelen en het gaat echt ten koste van je gezondheid. Eén van de bijverschijnselen van vetzucht is bijvoorbeeld diabetes en deze ziekte verhoogt de druk op de Mexicaanse gezondheidszorg. Suikerziekte leidt vervolgens weer tot andere complicaties waaronder schade aan het netvlies van de ogen. Laatst ontmoette ik een Mexicaanse zakenman die vertelde dat hij een bedrijf heeft dat medicamenten verkoopt voor dit soort aan diabetes gerelateerde oogklachten. Tja, ik dacht toen dat een nadeel voor sommigen klaarblijkelijk dus weer een (zakelijk) voordeel brengt voor anderen.
Toen drie jaar geleden de corona pandemie ook zijn aantrede deed in Mexico vielen de meeste dodelijke slachtoffers te betreuren onder Mexicanen die, niet verwonderlijk, kampen met obesitas en het daar aan gelieerde diabetes. Kortom, dit feit, en alle andere nadelen van obesitas in ogenschouw genomen, heeft er toe geleid dat de Mexicaanse overheid zowel op regeringsniveau als ook lokaal allerlei maatregelen heeft genomen om de consumptie van junkfood en suikerhoudende frisdrank te beperken. Eén van die overheidsacties is de verplichting dat fabrikanten op hun producten groot op het etiket moeten vermelden dat er veel calorieën, vetten en suikers in zitten, maar of dit echt helpt betwijfel ik. Het is mijns inziens wellicht beter om de enorme rekken en displays vol met chips uit de supermarkten te verwijderen zodat de gemiddelde Mexicaan niet voortdurend wordt blootgesteld aan de verleiding om dit soort junkfood te kopen.
Aan de andere kant ben ik niet zo’n fan van dit soort overheidsingrijpen en leg ik, hoe moeilijk soms ook, de verantwoording liever bij de mensen zelf. Ik irriteer me altijd een beetje als overheden (niet alleen in Mexico, maar ook in andere landen) zich gaan bemoeien met mijn leven en gaan uitmaken wat zij vinden dat goed of slecht voor me is. De overheid in Mexico denkt door het invoeren van allerlei regels niet alleen obesitas tegen te kunnen gaan, ze doen ditzelfde trouwens ook met alcohol en roken. De consumptie van alcohol in Mexico is uiteraard niet verboden en vooral in het weekend kunnen de Mexicanen nogal eens grote hoeveelheden alcohol drinken. Om toch te zorgen dat men maandagochtend weer ‘fris’ naar het werk gaat, mogen er in heel Mexico in de supermarkten en drankenwinkels op zondagmiddag na vijf uur geen alcoholhoudende dranken meer verkocht worden.
Enkele dagen geleden heeft de Mexicaanse overheid ook de regels voor tabak aangepast; er gold al een rookverbod op vele plekken maar dit is nu nog eens uitgebreid naar de bijna alle openbare ruimtes. En dat betekent dat er niet alleen in de horecagelegenheden een rookverbod geldt, maar ook bijvoorbeeld op de terrassen en zelfs op het strand.
Of deze regeltjes uiteindelijk er toe leiden dat er straks alleen nog maar slanke, geheel onthoudende, niet-rokende Mexicanen in dit mooie land rondlopen valt te betwijfelen, maar de tijd zal het leren.
Nos vemos en Mexico!
Saludos, Barbara
Dit blog werd eerder gepubliceerd in de nieuwsbrief 'Post uit Mexico'.