Blog:

Alles in de juiste verhouding zien


November 2022


Verleden week schreef ik over mijn bezoek aan het Mexicaanse buurland Belize en ik gaf toen en passant aan het einde van mijn verhaal aan dat zo’n tripje naar het buitenland voor de Nederlandse Mexico-gangers interessant kan zijn als je (nog) niet over een officiële residence-kaart beschikt.

Als je immers als Nederlander resident (oftewel officiële inwoner) van Mexico bent, dan kan je in principe voor langere tijd legaal in Mexico verblijven en heb je trouwens nog allerlei andere privileges. Ik ben inmiddels resident van Mexico en geniet dus van al die voordelen, maar ik weet dat er vele mensen die naar Mexico toekomen nog geen resident zijn.
Om een ‘residente’ van Mexico te worden moet je jammer genoeg heel wat administratieve handelingen verrichten die je ook niet moet onderschatten. Zo moet je bijvoorbeeld eerst bij de Mexicaanse ambassade in Den Haag (of bij een Mexicaanse ambassade of consulaat in een ander land buiten Mexico) deze procedure opstarten en vervolgens hierna in Mexico met heel veel gedoe voortzetten. 

Mexico

Omdat dit administratieve verhaal voor dit blog iets te uitgebreid is heb ik voor de geïnteresseerden speciaal een (kosteloze) informatieve video gemaakt die je hiernaast kunt bekijken.
Echter als je (nog) geen residence-kaart hebt en je wilt toch een tijdje naar Mexico komen om een poosje heerlijk van dit land te genieten is dat geen enkel probleem. Je reist dan gewoon als toerist naar dit mooie Latijns-Amerikaanse land en als je bij binnenkomst aangeeft dat je voor een half jaartje hier wilt verblijven dan kan dat. Je krijgt dan bij aankomst in Mexico een toeristenvisum voor 180 dagen en dit is, de snelle rekenaars hadden dit al opgemerkt, op een paar dagen na een half jaar. Mocht dit half jaar nog niet voldoende voor je zijn dan kan je zoals je verleden week in mijn blog al kon lezen dit half jaar nog eens met 180 dagen verlengen door ‘even’ naar het buitenland, bijvoorbeeld naar het naburige Belize, te gaan.

Enorm lange grens
Nu schrijf ik wel ‘eenvoudig’ en ‘even’ maar ik ben me er terdege van bewust dat zo’n tochtje de grens over niet vergelijkbaar is met een middagje ‘shoppen’ vanuit Nederland in Antwerpen. Dat kost je, als je bijvoorbeeld in Brabant woont, qua reistijd slechts een uurtje maar in Mexico zijn de afstanden gewoon vele malen langer. Ik vergis me er nogal eens in hoe enorm groot Mexico is. De totale oppervlakte van Mexico bedraagt (inclusief 5364 km2 eilanden) 1.958.201 km2 en is daarmee ongeveer 47 maal groter dan Nederland. Dat is dus voor een Nederlander eigenlijk niet zo snel te behappen. Om de grootte van Mexico nog eens in verhouding te plaatsen blijkt dat Mexico, na Brazilië en Argentinië, in grootte het derde land van Latijns-Amerika is. En op de wereldranglijst van grote landen neemt Mexico de veertiende plaats in en dan is Nederland echt een ‘dwergstaatje’ in vergelijking tot Mexico.
Dus ‘even’ naar Belize over de grens ‘wippen’ betekent dat je zelfs vanuit Playa del Carmen waar wij momenteel even verblijven (dat zich nota bene in de Mexicaanse staat Quintana Roo bevindt die grenst aan Belize), nog steeds bijna vijf uur rijden is. En dat is volgens Mexicaanse begrippen nog maar een ‘kippeneindje’. Als we met de auto vanuit Playa del Carmen naar kuststad Puerto Escondido, waar we begin dit jaar enige maanden vertoefden, zouden willen tuffen dan zijn we bijna nonstop 24 uur onderweg (!!). En als je op Google Maps kijkt naar deze route dan zie je dat je dan nog maar een beperkt stukje van Mexico bereisd hebt.

Laatst zag ik dat iemand op internet twee plaatsen in Europa met elkaar verbonden had om de lengte van de landgrens van Mexico met de Verenigde Staten met elkaar te vergelijken. En wat blijkt, de Mexicaans-Amerikaanse grens behelst 3326 kilometer en dat is vergelijkbaar met de afstand van Minsk in Wit-Rusland naar ergens in de buurt van de Algarve in Zuid-Portugal. Maar deze grensafstand heeft alleen maar betrekking over het noordelijke stuk van Mexico, de rest van het enorme land grenst met name aan de zee.

Veiligheid
De reden dat ik hier in mijn blog dit keer zo uitgebreid bij stil sta is vanwege het feit dat ik geregeld vragen over onderwerpen krijg die meestal te relativeren zijn door de enorme grootte van het land. Bijvoorbeeld het is zo dat slechts een deel van Mexico aardbeving-gevoelig is. Dus als ergens in Mexico een aardbeving heeft plaats gevonden dan krijg ik vaak e-mails met de vraag hoe het met ons gaat terwijl wij in Yucatán van dit natuurverschijnsel niets hebben meegekregen omdat wij helemaal aan de andere kant van het land zitten. Dat geldt ook voor het weer; een orkaan in het Caribisch gebied wordt geheel niet opgemerkt in Mexico-City of laat staan in bijvoorbeeld de noord-westelijke staat Baja California.
Deze afstanden en de grootte van het land zijn ook bepalend voor andere veiligheidskenmerken. Mexico kent inderdaad een niet te onderschatten drugscriminaliteit en dat komt omdat Mexicaanse drugskartels verantwoordelijk zijn voor ongeveer 70% van de instroom van drugs naar de Verenigde Staten. Deze internationale drugshandel zorgt op bepaalde plekken van Mexico voor overlast en dat is nog slechts zacht uitgedrukt. Echter omdat het land zo gigantisch groot is, zijn deze genoemde drugskartels maar in bepaalde regio’s actief. Het wordt vanzelfsprekend voor toeristen ook afgeraden om je in dit soort gebieden te begeven. Echter Mexico is een land van uitersten want zo zijn er ook plekken waar de veiligheid buitengewoon groot is, waarbij zelfs Nederland qua veiligheid in het niet valt. Zo is de stad Merida in de staat Yucatán de (op één na) veilige plaats van Noord-Amerika en dat moet voor mensen die nadenken om voor langere tijd naar Mexico te komen een geruststellende gedachte zijn. Oh ja, op de eerste plaats staat trouwens Quebec in Canada, maar die plek is misschien leuk om een keertje in de zomer te bezoeken, maar ’s winters ben ik dan toch liever in de subtropische Mexicaanse stad Merida waar het niet alleen heel veilig maar ook nog lekker warm is.
Je merkt al weer, ik kan blijven schrijven over de bijzonderheden van Mexico. Graag vertel ik in mijn volgende blog weer iets meer over dit fijne land waar ik je in de (nabije) toekomst graag hoop te begroeten.

Nos vemos en Mexico!
Saludos, Barbara


Dit blog werd eerder gepubliceerd in de nieuwsbrief 'Post uit Mexico'.

unsplash