Blog:

Elk huisje heeft zijn kruisje



December 2022


Elk land en elke cultuur heeft zijn charmes, maar…ook zijn eigenaardigheden, en dat geldt natuurlijk ook voor Mexico! Zo hebben wij afgelopen jaar een aantal maanden in een heel pittoresk klein stadje gewoond ergens centraal gelegen op het enorme schiereiland Yucatán. We hebben het daar erg naar ons zin gehad en het was een ervaring om nooit te vergeten! Echter, na een aantal maanden begon bij ons toch wel de twijfel toe te slaan of we hier voor lange tijd, dus meerdere jaren, zouden willen blijven wonen en ik zal je uitleggen waarom. Allereerst woonde er in dit mooie authentieke stadje eigenlijk geen buitenlanders, volgens mij waren wij zelfs de enige niet-Mexicaanse familie in het plaatsje. De inwoners waren allemaal Mexicanen waarvan de meerderheid zelfs Maya-wortels had. Vanzelfsprekend probeerden wij contact te zoeken met de autochtone bevolking aldaar en voerden we regelmatig gesprekken met onze verschillende buren. Iedereen in de buurt was echt enorm vriendelijk en behulpzaam.

We hebben daar mogen ervaren hoe het is als mensen elkaar oprecht helpen, daarbij ook nog eens vrolijk, opgewekt en tevreden zijn. Het was dus een hele mooie tijd wat betref het leren kennen van de geweldige Mexicaanse bevolking in dit deel van Mexico.
Aan de andere kant zouden we zogezegd niet voor altijd in dit plaatsje willen wonen, want in de praktijk bleken er toch wel bepaalde nadelen aan deze locatie te zitten. Het was na een tijdje bijvoorbeeld best wel zwaar om, hoe lief en sociaal ze ook waren, tussen alleen maar Mexicanen te wonen. We hebben werkelijk gezellige avonden met onze ‘vecinos’ (oftewel buren) gehad, waar ik trouwens momenteel nog steeds contact mee heb, maar toch word je niet één van hen. En ook al spreek ik redelijk goed Spaans, toch bleven de gesprekken op de vlakte en ging het alleen maar over spreekwoordelijke ‘koetjes en kalfjes’. We waren een beetje een vreemde eend in de bijt en een bepaald gevoel van ‘eenzaamheid’ begon bij ons op te komen.

Mexico

Dierengeluiden
Omdat het een klein stadje was viel er daarnaast ook niet heel veel te beleven. Lekker rustig zou je zeggen, echter wij komen oorspronkelijk uit Amsterdam en zijn wat meer stadse reuring gewend. Er waren bijna geen gezellige cafeetjes, barretjes of restaurantjes. En de horeca die er wel was had niet de sfeer die wij als Nederlanders als gezellig en gemoedelijk ervaren.
Toch hadden de locals wel enorme behoefde aan uitgaan en met elkaar een drankje drinken maar die mogelijkheid was er dus nagenoeg niet. Het resultaat was dat men elkaar dan maar op straat opzocht om in de publieke ruimte met elkaar een biertje te drinken. In het weekend deed men dit ook in de nachtelijke uren en het portaal van ons statige huis bleek een bekende ‘hangplek’ te zijn om neer te strijken. Tot diep in de nacht zaten vlak voor onze deur mensen soms druk met elkaar te praten en als je vriendelijk er iets van zei dan verplaatsten zij zich wel een paar meter, wat slechts een klein beetje scheelde in geluidsvolume.

Dus het rustige, ietwat saaie, stadje veranderde ’s nachts in een kakofonie van geluiden waar je letterlijk en figuurlijk niet om heen kon. Alhoewel het huis groot en comfortabel was, waren de nachten zoals gezegd onrustig en rumoerig wat voor ons een reden was om hier niet voor een nog langere tijd te willen vertoeven.

Dit was trouwens niet de voornaamste geluidsoverlast, die werd namelijk veroorzaakt door verschillende soorten dieren. Om een aantal voorbeelden hiervan te noemen, vanaf vier uur ’s ochtends begonnen de twee hanen van de buurman, die hij in de tuin naast ons in een open kippenren hield, te kraaien. De eerste nachten lijkt het geluid van kippen en hanen midden in de stad heel romantisch, maar na een paar weken begon het toch wel mijn keel uit te hangen en het lukte me eigenlijk niet om aan het kukelen te wennen. En alsof deze dierengeluiden nog niet voldoende waren om mij uit de slaap te houden, kwam hier ook nog eens het geblaf en zelfs gejank van de talloze zwerfhonden bij. Mensen die al eens voor een langere periode in Mexico geweest zijn zullen dit fenomeen waarschijnlijk wel herkennen. Nederlanders en Belgen zijn zwerfhonden die in de straten van steden en dorpen leven helemaal niet gewend en ik zal een andere keer uitgebreider over dit Mexicaans verschijnsel verder ingaan.

Reuring
Geregeld geef ik aan Nederlanders en Belgen advies over het kopen van een woning in Mexico en ik haal dan als voorbeeld mijn bovenbeschreven ervaring aan. Vervolgens druk ik ze op het hart om in eerste instantie het huis dat in hun smaak valt een tijdje ‘op proef’ te huren als dat mogelijk is, alvorens ze tot een definitieve koop over gaan. Mocht zo’n huur-koopconstructie niet mogelijk zijn kijk dan of het mogelijk is om in een hotel of Airbnb in de zelfde straat te overnachten om de atmosfeer te proeven.
Eén van de redenen waarom ik dat aanbeveel is dus mijn bovenstaande verhaal over geluidsoverlast. Een huis kan nog zo mooi zijn en de buurt kan er aanvankelijk heel gezellig uitzien, maar de mate van reuring en de hoogte van het geluidsvolume rondom je ‘droomhuis’ merk je zogezegd pas als je er een tijdje woont.

Proefperiode
Daarbij kan je in die proefperiode ook onderzoek doen naar de (bouw)plannen rondom jouw toekomstige woonhuis. Tracht in te schatten wat er met de kavels om jou heen gaat gebeuren, en probeer te weten te komen of de naastgelegen kavels bebouwd gaan worden en welke bestemming deze bebouwing eventueel gaat krijgen. Stel je voor dat er naast je huis een drukbezochte winkel gaat komen of wellicht komt er zelfs een horecagelegenheid die tot laat in de avond/nacht open is. Wil je dat naast je hebben? Of misschien gaat men er wel een groot hotel in de buurt bouwen dat luidruchtige toeristen zal trekken en voor meer verder in de straat zorgt.
En let dan tenslotte ook nog op dat reeds bestaande winkeltje, dat frisdrank, brood, chips en bier verkoopt. Dit schattige buurtwinkeltje lijkt op het oog aanvankelijk erg handig, maar uiteindelijk blijkt dit op zaterdagavond de plaatselijke hangplek te zijn waar de jongelui niet alleen druk en luid staan te discussiëren maar waar ook nog eens harde muziek vandaan komt en dan, indien je niet deelneemt aan dit ‘uitgaansleven’, valt je droom van je ideale huis wellicht in duigen.
Verder beveel ik je aan om de omgeving waar je jouw huis wilt gaan bouwen, of waar het huis van jouw dromen reeds op staat, goed in je op te nemen. Ervaar de plek door er zogezegd een tijdje (in de buurt) te verblijven, echter tenslotte geef ik als laatste tip dat het ook handig is om in de tussentijd met lokale buurtbewoners, maar ook met eventuele expats die in de omgeving wonen, over jouw huis en over de straat waar het staat te praten. Kort gezegd: onderzoek en ervaar alles van te voren voor je vastgoed koopt!

Nos vemos en Mexico!
Saludos, Barbara


Dit blog werd eerder gepubliceerd in de nieuwsbrief 'Post uit Mexico'.